![](/media/lib/128/n-1202207173_063180-fb9bc964256d4fc156c69106dd7cc287.jpeg)
Cukrzyca ciężarnych sygnalizuje ryzyko rozwoju cukrzycy także u ojca
14 sierpnia 2015, 11:41Duże studium, w ramach którego analizowano dane z Quebecu z 20 lat, wykazało, że cukrzyca ciążowa (ang. Gestational Diabetes Mellitus, GDM) sygnalizuje przyszłe ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. nie tylko u matki, ale i ojca.
![](/media/lib/97/n-cwiczenia-838d22a9b5eb6aeb3f84f43b7096c23b.jpg)
Już godzina ćwiczeń tygodniowo chroni przed depresją
5 października 2017, 05:24Regularne ćwiczenia o dowolnej intensywności zabezpieczają przed depresją. Co więcej, wystarczy zaledwie godzina ruchu tygodniowo. Korzyści zdrowotne są widoczne bez względu na wiek czy płeć.
![](/media/lib/211/n-brzuch-3ab4e9ca68be1029951427383336dfe9.jpg)
Wiemy, dlaczego z wiekiem przybieramy na wadze
11 września 2019, 08:36Wiele osób z wiekiem przybiera na wadze, nawet jeśli nie zmienili ani diety, ani poziomu aktywności fizycznej. Badacze z Karolinska Institutet właśnie odkryli, dlaczego tak się dzieje. Okazuje się, że z wiekiem zmniejsza się tempo przemiany lipidów i ludzie łatwiej przybierają na wadze.
![](/media/lib/569/n-acusmed-34bf7e51ab3d7b8b2d87f310e8ba72a7.jpg)
Zdrowe nawyki - lepsze jutro. Zadbaj o siebie w nowym roku z produktami ze sklepu Acusmed.pl
5 stycznia 2024, 18:22Rozpoczęcie nowego roku to idealny moment, aby wprowadzić w życie zdrowe nawyki. Dbanie o siebie nie musi być skomplikowane ani czasochłonne, a odpowiednie akcesoria mogą znacznie ułatwić ten proces.
Przeciwcukrzycowy nabiał
6 lipca 2006, 18:36Dieta zawierająca niskotłuszczowe produkty mleczne może u kobiet obniżyć ryzyko cukrzycy typu 2. Chociaż cała seria ostatnich badań sugeruje, że menu obfitujące w nabiał może zmniejszyć prawdopodobieństwo nadwagi oraz rozwinięcia się zespołu oporności na insulinę, eksperymenty testujące związek między tymi czynnikami a ryzykiem cukrzycy są nieliczne — odnotowuje dr Simin Liu z UCLA (University of California Los Angeles).
![](/media/lib/32/miesnie-3d3f30bb840a0815abb2213b73ec6d78.jpg)
Jak muskulatura wpływa na słyszenie
28 kwietnia 2009, 08:58Osoby szczupłe słyszą inaczej od ludzi muskularnych - wydaje im się, że dźwięk zbliżającego się obiektu jest bliżej niż w rzeczywistości. Wg psychologów, ten błąd percepcyjny daje im pewne korzyści. Owszem, ktoś niewysportowany będzie się stale mylił, ale koszt jest stosunkowo niewielki, a dzięki temu ma się nieoczekiwanie trochę nadmiarowego czasu, by zdecydować, jak postąpić: uciec czy walczyć.
![Marsjańska równina Comanche](/media/lib/64/mars-commanche-outcrop-pia13175-640-89ad8d1fdd3057307bdc55fc34adf703.jpg)
Rolnictwo na innych planetach
28 listopada 2010, 15:42Uprawa roślin na obcych, kolonizowanych planetach, to jeden z archetypów literatury science fiction. Naukowcy jednak zajmują się tym zagadnieniem na serio i wcale nie jest to dziedzina tak bardzo oderwana od Ziemi.
![](/media/lib/87/n-mozgopodobny-obiekt-986498aedf575d412d9261b607dedcd8.jpg)
Aktywność fizyczna korzystnie reorganizuje mózg
5 lipca 2013, 06:38Aktywność fizyczna reorganizuje mózg w taki sposób, że zaczyna on słabiej reagować na stres, a lęk słabiej zaburza jego normalne funkcje.
![](/media/lib/102/n-ciaza-edd21d979d396b3dafb4d363cd1b52e7.jpg)
O korzyściach z późniejszej ciąży
13 kwietnia 2016, 12:42Korzyści z posiadania starszej matki są większe, niż ryzyko związane z narodzinami w późniejszym wieku. Dzieci starszych matek są zdrowsze, wyższe i lepiej wyedukowane niż te, urodzone przez młodsze kobiety. Przyczyną takiego stanu rzeczy jest fakt, że w krajach rozwiniętych z roku na rok poprawia się zarówno stan edukacji, jak i medycyny.
![](/media/lib/116/n-organiczne-d5bb9005baa944761a43e33b0033023f.jpg)
O korzystnych i niebezpiecznych dietach niskowęglowodanowych
20 sierpnia 2018, 12:46Spożywanie umiarkowanych ilości węglowodanów wydaje się najbardziej korzystne dla zdrowia, dowiadujemy się z najnowszego The Lancet. Badania, podczas których obserwowano ponad 15 400 Amerykanów biorących udział w Atherosclerosis Risk in Communities Study (ARIC) wykazały, że diety niskowęglowodanowa, gdy z węglowodanów pochodzi mniej niż 40% energii, oraz wysokowęglowodanowa (>70% energii) są powiązane ze zwiększoną śmiertelnością